Hoe het allemaal begon

Op 29 juni 2016, de laatste schooldag, komt Sofie De Ridder om ten gevolge van een dodehoekongeval met een vrachtwagen op weg naar school. Sofie was een leeftijds- en schoolgenootje van Kato Reynaert, Jente Claes en Eline Angillis. Ze zaten toen allemaal in het 1ste middelbaar.

In september, de drie meisjes volgen de richting STEM in de Ursulinen in Mechelen en tijdens een middagactiviteit die gegeven werd door hun leraar STEM, willen de meisjes meedoen aan de wedstrijd die het SOLAR team van groep T van Leuven heeft uitgeschreven. De uitdaging: ontwikkel een gadget met als basis een zonnepaneel. De meisjes denken aan het ongeval van Sofie en vinden de verkeersveiligheid heel belangrijk. Ze willen niet dat er ooit nog zo iets gebeurt en ontwikkelen een alarmsysteem voor op de fiets dat de vrachtwagenchauffeur verwittigt als ze in de dodehoek staan. Hun concept heet “SofAlert”, als eerbetoon aan Sofie.

In Leuven winnen ze deze wedstrijd, met unanimiteit van de jury, en krijgen de prijs “Gat in de Markt”, waarbij ze ook 300 euro winnen. Van dat geld schenken ze een groot deel aan vzw Rond Punt. Er is toen grote persbelangstelling geweest en ze zijn ook op de televisie geweest, zelfs in het VTM NIEUWS van 19:00 uur (12 mei 2017).

Omdat dit zo een groot maatschappelijk probleem is hebben Els Dauwe en Peter Reynaert (de ouders van Kato) besloten het concept (in een verbeterde versie) te proberen op de markt te brengen.